loading

MARMEREN-VLOER.NL Uw marmer en natuursteen specialist!

Marmer | Natuursteen Schoonmaak en Onderhoud

Marmer en natuursteen op de juiste wijze schoonmaken en onderhouden is belangrijk om doffe plekke, vlekken en vuile voegen in uw vloer te voorkomen. Doffe plekken, vlekken en vuile voegen zijn vaak een gevolg van verkeerd of te weinig onderhoud. Goed onderhoud van marmer en natuursteen is erop gericht om, met het juiste onderhoudsmiddel, de porïen van de steen tegen indringend vuil te beschermen. Wanneer er geen vuil in de porïen kan trekken is het schoonmaken van marmeren en natuursteen vloeren makkelijker. Wij geven u graag schoonmakadvies om doffe plekken, vlekken en vuile voegen in uw vloer te voorkomen. Wij bieden ook intensieve schoonmaak aan voor het schoonmaken van marmeren en natuursteen vloeren.

Marmer en Natuursteen Schoonmaken

Marmer en kalkhoudend natuursteen zijn vaak poreus en zijn daarmee kwetsbaar. Na "verkeerd" schoonmaken en onderhoud kan er vuil in deze poriën achterblijven, waardoor de vloer vies oogt en minder glans heeft. Een verkeerd schoonmaakproduct kan ernstige doffe plekken of een vettige laag op marmer en kalkhoudend natuursteen veroorzaken, dus wees voorzichtig en laat u adviseren indien nodig.

Op marmeren en kalhoudende natuursteen vloeren raden wij alleen schoonmaakmiddelen aan die een ph-waarde hebben van 7 of hoger. Deze schoonmaakmiddelen zijn niet zuur en tasten de kalk in marmer en natuursteen niet aan. Schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn, antikalk en schoonmaakmiddelen met citroenzuur kunt u beter vermijden. Deze producten bevatten zuur en veroorzaken doffe plekken.

Is uw marmeren vloer vies of zitten er vreemde vlekken in dan is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Met uw beschrijving, het liefst ondersteund met foto's van de vlek in de vloer, kunnen wij vaak het probleem herkennen en een oplossing aandragen.

Vloeren van travertin, hardsteen en terrazzo zijn net als marmer kalkhoudend en behoeven hetzelfde onderhoud.

doffe vlek in een natuursteen vloer

Zuren tasten marmer en natuursteen aan. Doffe vlekken ontstaan vaak als gevolg van verkeerde schoonmaakproducten of na het morsen van zuurhoudende dranken, zoals rode wijn en fruitsappen.

Natuursteen Vloeren Schoonmaken 

Naast marmer zijn er ook ander natuursteensoorten waar vloeren van vervaardigd worden, zoals kwartsiet, graniet en leisteen. Kwartsiet, graniet en leisteen zijn niet-kalkhoudend en daarmee beter bestand tegen een grotere verscheidenheid aan schoonmaakmiddelen en onderhoudsmiddelen. Uiteraard dient u altijd voorzichtig te zijn met uw vloer en bij twijfel kunt u contact met ons opnemen.

marmer en natuursteen schoonmaken

Voegen Schoonmaken | Voegvervuiling Natuursteen

Een van de lastigere aspecten van het schoonmaken van marmeren en natuursteen vloeren zijn het reinigen van zwaar vervuilde voegen. Marmer en natuursteen kunnen bij gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen beschadigd raken en zodoende is goede kennis van essentieel belang. Zijn de voegen van uw vloer zo vies dat de originele kleur niet meer is terug te zien en krijgt u ze niet schoon dan kunt u uw vloer door ons laten reinigen en uiteraard zullen wij de voegen daarbij niet vergeten.

vieze voegen marmer natuursteenschone voegen marmer

Vieze voegen van marmer en natuursteen vloeren kunnen de door ons weer worden schoongemaakt.

Marmeren | Natuursteen Vloeren Onderhouden

Goed onderhoud van marmeren en natuursteen vloeren verlengd de levensduur en het onderhoudsgemak. U kunt zelf een aantal dingen doen of juist achterwege laten, waardoor groot onderhoud, zoals slijpen en polijsten wordt uitgesteld. Als u informatie wilt over hoe u uw vloer het beste kunt onderhouden en met welk onderhoudsmiddel of schoonmaakmiddel u uw marmer en natuursteen het beste kunt behandelen dan kunt u ook contact opnemen.

Hoe lang blijft marmer of natuursteen glanzen?

Een veelgestelde vraag gaat over de duurzaamheid van de glans van marmeren en natuursteen vloeren. Hoe lang men van een glanzende vloer kan genieten hangt af van de steensoort en kwaliteit, de wijze van onderhoud, het gebruikte onderhoudsmiddel en de leef- woonsituatie. 

Een zachte steensoort zal kwetsbaarder zijn voor slijtage en, met name in de looppaden eerder glans verliezen. In sommige gevallen is een steensoort dusdanig zacht of poreus dat een glanzende afwerking af te raden is en de vloer beter mat of lichtgezoet kan worden afgewerkt.

Zand, leren zolen en schuivende meubels zonder bescherming zullen de toplaag van de vloer beschadigen en daarmee de glans doen afnemen. Dagelijks het zand van de vloer verwijderen en preventieve maatregelen tegen krassen zoals een goede inloopmat en meubelviltjes helpen de vloer te beschermen tegen krassen.

Vet en vuil dat zich in en op marmer en natuursteen vloeren hecht verminderd glans en is niet gemakkelijk meer te verwijderen. Nadat de vloer is geïmpregneerd met een impregnerend product speciaal voor marmer en natuursteen dient men deze impregnering te blijven aanvullen middels de vloer te dweilen.

Wat te doen als er zuur wordt gemorst op marmer of natuursteen?

Zuren lossen kalk op en kunnen marmeren en natuursteen vloeren flink beschadigen. Doffe plekken zijn vaak het gevolg van zuren die op de steen terecht zijn gekomen en etsplekken hebben veroorzaakt. Er zijn veel schoonmaakproducten die zuren bevatten en daardoor ongeschikt zijn voor gebruik op of nabij uw marmer en natuursteen. Naast zuren in schoonmaakproducten vindt men ook zuren in o.a. wijn, fris- en fruitdranken. 

Als er iets zuurhoudends op uw vloer is gemorst dan kunt u de schade proberen te beperken door direct de vlek op te nemen en te neutraliseren met water en eventueel een toevoeging van een licht-alkalische reiniger.

Hoe voorkomt men doffe plekken, vlekken en krassen?

Om doffe plekken, vlekken en krassen op uw marmeren of natuursteen vloer te voorkomen is het raadzaam om voorzorgsmaatregelen te treffen in de vorm van beschermende producten. Een goede inloopmat is hierbij onmisbaar. Ook het juiste onderhoudsmiddel gebruiken maakt veel verschil.

Zoals eerder beschreven zijn marmeren en sommige natuursteen vloeren erg poreus en daarmee kwetsbaar voor vet en vuil. Door gebruik te maken van onze steenzeep bezorgt u uw vloer een impregnering die bescherming biedt tegen vervuiling. De vocht- en vuilafstotende werking is duidelijk zichtbaar wanneer men de vloer met dit middel impregneerd of laat impregneren. 

Er is een groot aantal producten voor gebruik op marmeren en natuursteen vloeren. De meeste zijn echter producten die laagjes vormen en daarmee de natuurlijke glans zullen verminderen. Deze laagjes houden tevens ook gemakkelijker vuil en vet vast en werken op de langere termijn averechts. De opgebouwde laag is niet gemakkelijk meer te verwijderen en zo gaat de plezier van het hebben van een marmeren of natuursteen vloer snel verloren. 

Wij zijn al jaren tevreden over de goede werking van steenzeep in ons eigen werk en raden het aan al onze klanten aan. Heeft u vragen over onze steenzeep dan kunt u contact opnemen. 

Share this Post